Руски пазар

СЕРТИФИКАТЪТ ЗА SPUTNIK V ВАКСИНАТА ЩЕ БЪДЕ НА АНГЛИЙСКИ И ПОД ФОРМАТА НА QR КОД

Реските граждани ще могат да получат електронен сертификат за поставена ваксина срещу COVID 19 в удобен и лесен вариант при пътуване чрез мобилно приложение и с превод на английски език.

За руснаците беше опростено да получат електронен сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Документът за ваксинацията ще стане по-удобен за пътуване: ще бъде достъпен в близко време и на английски език в мобилното приложение Gosuslugi под форма на QR код. По този начин за руските туристи, ваксинирани срещу COVID-19, ще стане по-лесно да потвърдят своя ваксинационен статус при пътуване в чужбина. Много страни са заявили готовност да приемат руснаци ваксинирани руски туристи. Например Гърция това лято ще позволи на ваксинирани руснаци без карантина и PCR тест за коронавирус. При влизане обаче ще трябва да представят сертификат за имунизация със Sputnik V на английски език.

ЧЕРНА ГОРА ОЛЕКОТИ ОЩЕ ВЛИЗАНЕТО НА РУСКИ ТУРИСТИ

Черногорските власти решиха да опростят правилата за влизане на руски туристи. Удължен е срокът на валидност на PCR теста, който трябва да бъде представен на летището. От 25 март това може да се направи 72 часа преди пристигането в страната, вместо досега валидните 48 часа.  Също така се допуска влизане с положителен тест за IgG антитела срещу коронавирус не по-стар от 30 дни или със сертификат за ваксинация, включително руския “Sputnik V” (ваксинация с втора доза най-малко седем дни преди влизане в Черна гора). Както и преди, всички тези правила не се прилагат за пътници от Сърбия, Косово, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания.

Припомняме, че Черна гора беше отворена за руски туристи в началото на август миналата година, но директните полети са преустановени от март 2020 г., и все още не са възобновени. Според местните власти Черна гора очаква, че епидемичната ситуация ще позволи възобновяването на въздушния трафик с Русия след около месец и половина.

ОРГАНИЗИРАН И ИНДИВИДУАЛЕН ТУРИЗЪМ СИ ПОДАВАТ РЪКА

Това обяви Тарас Демура, главен изпълнителен директор на TUI Русия, на конференцията „Туризмът в пост-ковидната реалност“, проведена в рамките на MITT-2021. Според него всеки туризъм всъщност е „организиран”.  Мая Ломидзе, изпълнителен директор на ATOR, модератор на конференцията „Туризмът в постко-видната реалност “, в разговор с експерти, повдигна актуалната тема за конкуренцията между организирания и независимия туризъм.

Тя припомни, че в медиите и на пазара се появиха прогнози, че през 2021 г. конкуренцията между тези два сегмента ще стане значително по-строга и повечето от пътуващите руски граждани ще отидат  на отдих „сами“.

Принуди ли пандемията да преразгледа подобни песимистични прогнози? Повдигнатата тема не остави безразлични представителите на туристическия пазар.

ОРГАНИЗИРАНИЯ И ИНДИВИДУАЛНИЯ ТУРИЗЪМ – НЕ СА КОНКУРЕНТИ

Тарас Демура, генерален директор на туроператора TUI Русия, смята, че е невъзможно да се говори за пряка конкуренция между организиран (туроператор) и „индивидуален“ туризъм. В крайна сметка, без значение как туристът купува пътуване (в пакет или като отделни компоненти), тази почивка се резервира не самостоятелно, а чрез някой.

„Туристите купуват пътувания на платформи, директно на уебсайтовете на доставчиците, независимо къде, но резервират някъде. Сега почти всички туроператори превръщат сайтовете си в платформи, по един или друг начин изграждат интеграции с различни сайтове и затова всеки туризъм днес – по един или друг начин е “организиран”. Въпросът е само от кого е организиран и под каква форма. И още един въпрос – ще направят ли туроператорите интеграция с доставчици на техните платформи и ще продават ли не само пакети, но и индивидуални услуги “, казва г-н Демура.

Според изпълнителния директор на TUI много туроператори вече следват този път, превръщайки се в платформи. Много онлайн платформи се опитват да станат туроператори. Важно е обаче собственикът на трафика да получи потенциални клиенти и в резултат да ги превърне в сделки “, изрази своята гледна точка г-н Демура.

Синергия на офлайн и онлайн.

„Пандемията позволи на туроператорите да разгледат отблизо въпроса за онлайн и офлайн синергиите. Доскоро те избираха – офлайн или онлайн, и мнозина казваха, че скоро туристите ще резервират всичко сами. Но се оказа, че те не напускат, а професионалните мениджъри, които са добре запознати с нюансите на дестинациите, хотелите, могат да дадат висококачествени препоръки, са в голямо търсене. И техният опит им позволява да работят ефективно във всяка ситуация, дори когато офертата е много ограничена “, подчертава Дмитрий Арутюнов.

Андрей Вершинин също смята, че вече не е възможно да се разделят онлайн и офлайн. „Виждаме огромен ръст в продажбите от разстояние. Туристическата агенция, която се намира в офиса, прави половината от продажбите дистанционно: прави пакет, дава връзка към плащането на туриста, той превежда пари, без да напуска дома си. Преди пандемията имаше 15% от тези опции, но сега тя се е удвоила, а някои имат повече. Но туристическите агенти са много взискателни към технологиите, които им позволяват бързо да изберат пакет с най-надеждното качество на информацията и да го продадат на турист. Всичко това изисква инвестиции в ИТ. Струва ни се, че през последните 10 години направихме голям скок в развитието на технологиите в туризма, но през следващите 10 години скокът ще бъде много по-голям “, казва той.

Държавната дума забранява на чужденците да работят като екскурзоводи

Държавната дума одобри законопроект, предвиждащ задължително сертифициране на туристически водачи, водачи-преводачи и инструктори-водачи. Според документа, който трябва да влезе в сила на 1 юли 2022 г., само граждани на Руската федерация ще могат да се занимават с тази дейност. Сертифицирането ще се извършва на всеки 5 години, а издаването на документа ще се извършва от специални комисии, които ще създадат регионални отдели, отговорни за туристическите дейности. Официалният уебсайт на Ростуризма ще създаде и единен регистър на туристическите водачи. В същото време се предвиждат санкции и за дейности без да са  вписана в регистъра и без удостоверение. За гражданите – до 5 хиляди, за длъжностните лица – до 10 хиляди и за юридическите лица – до 30 хиляди рубли.

Голикова обяснява за причините за затварянето на Европа за туристи

Увеличаването на броя на хората, заразени с COVID-19 в Европа по време на третата вълна, се наблюдава поради масовите локдауни, които не позволиха формирането на стаден имунитет. Това мнение изрази вицепремиерът Татяна Голикова по време на интервю за предаването Antonyms по RT. По нейно мнение, честото въвеждане на карантинни ограничения в европейските страни, липсата на контакт между хората е довело до факта, че сега те са „стерилни в смисъла на вируса“. Тоест при всяко отслабване на карантината хората излизат на улицата и веднага се заразяват.

В Русия стадният имунитет започна да се развива, поради което не трябва да се очаква голямо увеличение на заболеваемостта, отбеляза Татяна Голикова. Третата пролетна вълна на коронавирус, която обхвана Европа, доведе до допълнителни ограничения за туристите в много страни. И така, Италия е затворена до 6 април, Финландия – до 17 април Франция, Полша, Естония и Унгария вече са обявили частични блокировки, а в Германия активно се обсъжда въвеждането на ограничения. Според експерти всичко това, както и бавните темпове на ваксинация, могат да имат много негативно влияние върху летния туристически сезон. Сега има голям шанс това да се окаже толкова катастрофално, колкото миналата година.

Русия и Китай обсъждат сертификати за международни пътувания, и въвеждане на електронни „здравни кодове “.

Това съобщи на 23 март китайският външен министър Уанг Йи след среща с руския външен министър Сергей Лавров, пише РИА Новости.

„В контекста на нормализирането на епидемиологичната ситуация страните ще ускорят привеждането в съответствие на стандартите и процедурите за PCR тестове (за коронавирус) “, каза Уанг I.

Експертите вярват, че в дългосрочен план това означава възстановяване на трансграничните потоци, включително туристическите.

Припомняме, че Китай вече стартира програмата си за здравни паспорти, съдържащи QR кодове, чрез които властите на други държави могат да получават информация за здравето на китайските туристи, а над 100 милиона души по света вече са ваксинирани с китайската ваксина.

Епидемията Covid-19 започна в Китай и по време на пандемията тя беше една от най-затворените страни, докато туристическият сектор се справяше със загубите от входящия туризъм чрез увеличаване на вътрешния.

Отварянето на границите с Китай е важно за руския туристически сектор, главно по отношение на входящия туризъм. През 2019 г. в Руската федерация пристигнаха 2,3 милиона китайци (+ 11,2% в сравнение с предходната година).

Как се  промени туристическият пазар през 2021 г.?

2020 г. се превърна в година на растеж на вътрешния туризъм в Русия. Въпреки ограниченията, свързани с коронавируса, руснаците се движат много в страната: невъзможността да пътуват в чужбина принуждава туристите да търсят алтернатива у дома. Анализаторите от Avito Real Estate прогнозират, че 2021 г. ще бъде и годината на вътрешния туризъм и говорят за основните тенденции в областта на индивидуалните пътувания в периода след ковида. Пандемията даде на света няколко нови модела за пътуване наведнъж.

Почивайте във вашия градпо време на частичното затваряне на градовете и регионите хората бяха доволни дори от малка промяна в околната среда, която породи тенденцията за „излизане на почивка“в собствения им град. Този стил на отдих се нарича „оставане“ (от английски stay) и продължава да се радва на популярност дори след премахването на много ограничения.

Почиваме си докато работимдруга нова тенденция беше предизвикана от масовия преход на компаниите към формата на хоум офис. Оказа се, че работата и почивката могат успешно да се комбинират. Хората се възползваха от ситуацията, за да се преместят за известно време – според проучване на Avito Real Estate, 16% от анкетираните руснаци са извършили преместване по време на пандемията. Някой е решил да живее в по-мек климат, друг избира бавно пътуване из страната с кратък престой – 2-4 седмици. Като правило в този случай се избират частни апартаменти и апартаменти за живеене – това се оказва икономически изгодно и по-удобно, тъй като можете да изберете дом според вашите параметри: с пералня, кухня, удобно работно място и други необходими предмети за бита.

Бавното пътуване – постепенно придоби популярност през последните години, но сега тази тенденция е особено забележима. Може би събитията, свързани с covid, принудиха мнозина да преосмислят отношението си към много неща, включително почивка и пътуване, което доведе до промяна в акцентите: вместо да резервират обиколки, където можете да видите 10 града за седмица, все повече туристи предпочитат да отидат на релаксиращо пътуване без много план от точка А до точка Б със спирки по пътя, където искате.

С личен автомобилинтересът към автомобилните пътувания предсказуемо се е увеличил на фона на желанието да се ограничат контактите и да се избегнат тълпите. Те започнаха да обръщат повече внимание на близките райони – на тези, където е удобно да стигнете до там със собствен транспорт за няколко часа. Често изборът е ограничен до една зона или радиус от 200-300 км от къщата. Такива пътувания могат да бъдат предприети за един ден, без нощувка.

Частни апартаменти вместо хотеливъпреки факта, че хотелите бързо се възстановяват, за да отговорят на новите санитарни изисквания – те дезинфекцират помещенията, ограничават броя на гостите, отказват бюфети – пътниците все повече предпочитат алтернативни възможности за настаняване. На първо място, говорим за наемане на апартаменти или частни къщи. Според скорошно проучване на Avito Real Estate, тези, които пътуват в командировки от март 2020 г. и използват жилища за краткосрочно наемане, вместо да наемат хотел, отбелязват основната причина за нежеланието да се свързват с персонала на рецепцията и други гости – тази опция е избрана от 46% от анкетираните руснаци. В случай на избор на жилище за ваканция, основният мотив за наемане на апартамент вместо хотел сред руснаците е наличието на собствена кухня и други предмети от бита (52%), спестявания (51%), нежелание за контакт с други гости 29%). Собствениците на наети недвижими имоти, между другото, приветстват тази промяна и често предлагат отлични цени и отстъпки за гостите, по-благоприятни условия за дългосрочно настаняване и други приятни бонуси.

Безконтактно чекиранекарантинните ограничения са оставили своя отпечатък върху поведението както на наемодателите, така и на гостите. Системата за саморегистриране набира популярност, когато гостът не се среща със собственика или мениджъра при настаняване и напускане на апартамента. Наемателите смятат, че тази опция се грижи за здравето на собствениците по време на пандемия, докато за собствениците безконтактното чекиране също спестява време. За да предадат ключовете на госта, домакините инсталират кодирани мини сейфове за ключове до вратата и изпращат на госта код от кутията за ключове след заплащане на престоя. По същия начин гостът оставя ключовете в сейфа след напускане. Или собствениците просто инсталират комбинирана ключалка на вратата и дават на госта цифров код.

Бъдете гъвкавислед масовата отмяна на полети и „изгарянето“ на невъзстановени суми от  резервации на хотели миналата пролет поради въвеждането на карантинни ограничения в много региони, руснаците започнаха да обръщат повече внимание на условията за резервация. Възстановяване на суми, резервации с възможност за безплатна анулация или поне опция за промяна на датите на пътуване са станали особено актуални дори сред онези, които не вярват в повторение на миналогодишния сценарий. Освен това обстоятелствата от изминалата година доведоха до факта, че все по-малко хора планират пътуване предварително – хоризонтът на планиране значително намаля и сега е почти невъзможно да се мисли за нещо за шест месеца предварително.

Къде руснаците пътуват напоследък най-честов края на зимата на 2021 г. най-популярните региони за самостоятелно пътуване сред руснаците са Краснодарска територия, Москва и Московска област, Татарстан, Санкт Петербург и Башкортостан. Очаква се с настъпването на летния ваканционен сезон търсенето на недвижими имоти в Краснодарския край и Крим да се увеличи. Сочи отново ще се превърнат в най-скъпите градове за летни ваканции.

Путин обеща да не пречи на останалите руснаци в чужбина

Руските власти нямат намерение да създават пречки за руснаците, които планират да прекарат лятната ваканция в чуждестранни курорти. Това обяви президентът Владимир Путин на среща с членове на правителството чрез видеоконференция. Събитието беше излъчено от RBC. „Някои държави, в чиито икономики туризмът заема голям дял, вече обявяват, че се отварят за туристи. Ние, разбира се, не трябва изкуствено да задържаме нашите граждани и няма да правим това, за тези които биха искали да прекарат ваканциите си, да почиват в чужбина през лятото “, каза президентът.

Путин добави, че много руснаци може да имат основателни опасения относно посещенията в страни, където са свикнали да почиват, тъй като “ситуацията там не е лесна с коронавируса”.

Той изрази надежда, че ускоряването на темповете на ваксинация ще промени ситуацията към по-добро. „В същото време задачата за развитие на вътрешния туризъм не е премахната от дневния ред. Трябва да се направи всичко, за да се създадат условия за тези от нашите граждани, които искат да си починат у нас “, продължи той.

Post Author: БРТК