Първа среща на консултативния съвет към Министъра на туризма

Срещата започна с кратко резюме на министър Николова за мерките, които са предприети за спасяване на сектор туризъм. Това което тя подчерта е, че мярката 60 на 40, която за туризма е 80 на 20 ще продължи и през следващата година има уверението на Министър Сачева за това. Друго на което акцентира Вицепремиера, че е разговаряла с Българската банка за развитие да не добавят сектор туризъм в черния списък, а да помислят за нисколихвени кредити.

След това беше представен кратък анализ на господин Пимперов, който е сътрудник към БАН в този анализ ясно се разграничиха няколко момента от изминалия сезон а също така и се очертаха тенденциите пред новия сезон лято 2021 и зимния сезон 2020. Заключението е, че ще се акцентира изцяло на вътрешен туризъм, след което беше даден старт на изказванията на представителите на различните неправителствени организации и университетските среди.

Първи думата взеха Националния борд по туризъм, Поли Карастоянова която в рамките на три минути колкото бе определеното време за изказване по един представител от неправителствена организация благодари изключително много на Вицепремиера за усилията които полага за развитието и за спасяването на българския туризъм. В заключение каза, че ще представят план по който да работи бъдещият екшън план както го нарече  министъра за развитие на туризма по време на пандемия.

След нея взеха думите още няколко НПО в това число Асоциация на планинските водачи,  Асоциацията на ски училищата,  които отчетоха че ги чака един труден сезон и изцяло разчитат на българските граждани към дискусията се включи Диана Колчева от Съюза на хотелиерите в Несебър, която каза че трябва да се обърне внимание на дивите къмпинги тъй като пречат за нормалния отдих по Черноморието, както и да се обособят места за домашните любимци да могат да плажуват. Думата взеха и от Сдружение обединение на туризма, Поли Иванова която отчете че спада в изходящия туризъм е не 85% както посочиха в данните а близо 99%.  Алибегов от Сдружението на ресторантьорите също каза, че има неточност в данните тъй като мярката за намалението на ДДС на 9% е повлияло благоприятно и това е било спасителния пояс за ресторантите. На всеки един коментар Министър Николова отговаряше. Бургаска регионална туристическа камара също се присъединихме и посочихме, че е необходимо да се обърне изключително внимание на инфраструктурата, да се създадат контролни групи преди сезон, които да проверяват обектите в какво състояние са,  за да може да се даде  качество на туристическия продукт. В противен случай няма как да развиваме

вътрешен туризъм без да осигурим достъпност до обектите, а достъпността в момента до обектите в по-голямата част от страната е не повече от 40 50%. Министърът отговори че това е в ресора на министерство на културата, но тя го отчита като проблем и ще води активни разговори в тази посока. Каза че съвсем скоро от вчера  е отпаднала заповедта на министъра на образованието за ограничение в ученическите екскурзии, това беше в отговор на коментара на Националната асоциация за детски младежки туризъм, че те практически са в необявен фалит и изключително трудно ще могат да работят. Помолиха Вицепремиера да работи в насока отваряне на детски младежки туризъм, а тя подчерта, че много иска да работи за развитието на квалифицирани кадри в туризма и професиите в туризма да станат предпочитани. Вижда се че насочеността на студентите е към хуманитарните науки. От Софийски университет катедра туризъм казаха, че за съжаление те не могат да отговорят на нуждите на бранша защото обучават само 30 студента на година но пък имат проучване върху културно-историческото наследство на страната за такива непознати обекти на които може да се обърне внимание.  Разбира се ако има пътна инфраструктура, защото на книга разбира се всичко е много добро но на практика не така стоят нещата както си ги пишем. Срещата продължи около два часа като първия един час беше презентационен

Какво цели този консултативен съвет?  Доколкото аз успях да разбера Министърът иска да  се дават идеи и практически насоки как да се подобрят нещата в туризма за съжаление отново забелязах, че повечето колеги са склонни да се жалват отколкото да дават идеи, които да се обсъждат но в крайна сметка това е началото. Тя подчерта, че не се отказва и че нямаме нищо общо с Националния съвет по туризъм, ние сме Консултативен съвет, който трябва да генерира идеи за устойчивото развитие на туризма и то в едни трудни условия на пандемия. Един час бяха изказванията, след което беше подготвен скромен обяд-коктейл в ресторанта на хотел Балкан. Това което липсваше разбира се е дневен ред по който ние да се движим но може би, защото е първа среща опознавателна затова и бяхме лишени от такъв и не бяхме предварително информирани. Надяваме се на следващите срещи в които според нея би следвало да са всеки месец  дори и виртуални да има строго определен дневен ред, отбеляза че може да се допитваме и да се свързваме с нея по всяко време. Нейния екип в министерство на туризма работи 24 часа.

Post Author: БРТК