Международни пътувания

Уважаеми колеги,

Публикуваме актуална информация относно рестрикции за пътуване до различни дестинации и политики за реакция от страна на авиокомпаниите. 

Надяваме се с това да сме полезни. Ще следим за Вас новините и ще се стараем да ви държим в течение по въпроси касаещи сектор туризъм.

Последните публикувани ТОП-НОВИНИ, актуализирани към 11.03.2021г.

  1. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Считано от 08.03.2021г. всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълнят декларация относно целта на пътуване. Законово разрешените причини за международни пътувания включват: работа; доброволчество; образование; медицински причини или т.н. „compassionate grounds“ (действия, изразяващи загриженост или притеснение за други лица); сватби, погребения и събития, свързани с тях. Попълнената форма трябва да бъде представена на хартиен носител или в електронен формат на мобилно или друго устройство.
  2. ИТАЛИЯ: Действащите мерки и правила за пътуване до Италия са удължени до 6 април 2021 г и включват следното: За пристигащите в Италианската република от държави от Списък „С“ (между които е и България) се прилага следният режим:

– задължение за представяне на отрицателен тест – молекулярен или антигенен чрез проба от носоглътката, направен до 48 ч. преди влизането в Италия, а при не представяне на такъв – подлагане на 14-дневна карантина;

– задължение за попълване на декларация с данните на лицето, причините, началната и крайната точка на пътуването. Декларацията е достъпна на италиански и на английски език.

– задължение за информиране на местната компетентна здравна институция за пристигането в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса.

По-подробна информация за режима на пътуване и конкретните изключения може да бъде намерена на следния сайт: https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html.

3. РУМЪНИЯ: Въвежда се задължителен PCR-тест, направен до 72 часа, преди влизане или преминаване транзит през страната: лица, пристигащи от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. Ако престоят е до три дни (72 часа) и са представили отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. „жълта зона“, каквато е и България, пътуващи с обществен транспорт, независимо по суша или по въздух, трябва да представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство, с изключение на: деца на възраст до три години включително;

4. МАРОКО от 02 март 2021г. е затворен за туризъм: получена е информация от посолството на България в Рабат, че до второ нареждане са спрени пътническите полети, свързващи Мароко със следните държави: Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Португалия, Турция, Украйна, Чехия, Швеция, Швейцария, Република Южна Африка.

5. ГЪРЦИЯ ДО 22.03.2021г.: гръцкото правителство удължи до 6:00 часа на 22-ри мрат 2021 г. ограниченията за пристигащите в страната с въздушен, сухоземен или морски транспорт. При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR). Удостоверението трябва да бъде написано на английски език и да носи името и паспорта / националния идентификационен номер на пътуващия. Деца до 10 години и транзитни пътници (международни към международни) са освободени. До излизане на резултатите от направения на граничния пункт тест всеки гражданин  е длъжен да остане в само изолация на посочения в PLF адрес. Властите ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай след изтичането на задължителната седемдневна само изолация(карантина) на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.

Към пътуващите остава изискването за представяне на попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването: https://travel.gov.gr/#/ Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди качването му на борда. При липса на такъв, транспортната компания носи отговорност за връщането на пътника в началната дестинация. Ще бъде предоставен допълнителен формуляр на пътниците на борда на самолета, който ще трябва да попълнят и да предоставят при поискване при пристигане на летище. За проследяване на ситуацията в Гърция, може да ползвате специално създадената страница от гръцка страна: https://greecehealthfirst.gr/?lang=en

6. ШВЕЙЦАРИЯ от 22.03.2021г. пристигащите от България пътници ще бъдат подлагани на задължителна 10-дневна карантина: считано от 22 март т.г., България е добавена в списъка с рискови страни и региони, пристигащите от които швейцарски и чужди граждани подлежат на задължителна карантина, независимо с какво превозно средство пристигат. Освен отрицателния ПСР тест, пристигащите от България граждани ще бъдат сложени в задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден, при представяне на втори отрицателен тест. Останалите изисквания, въведени от 08.02.2021 г. остават в сила: изискването за всички влизащи в Швейцария, независимо от гражданство, транспортно средство и от къде пристигат, да представят отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 ч. преди влизане в страната. При не представяне на негативен тест пътуващите ги грози глоба от 200швейцарски франка, а тези пътуващи със самолет няма да бъдат качвани на борда. Тези, които при влизане не представят резултати от негативен тест, ще бъдат задължени, също така, веднага да се обърнат към местните власти за тестване в най-скоро време. В допълнение, за всички влизащи в страната, независимо от транспортното средство, ще се изисква попълване на формуляр – предварително електронно (https://swissplf.admin.ch/formular) или на хартиен носител на границата. При не представяне на исканите данни или представяне на фалшиви такива, пътуващите ги грози глоба от 100 швейцарски франка

7. АВСТРИЯ: Австрия намали срока на издаване на бързия антигенен тест на 48 часа, изискван при влизане в страната ОТ 11 МАРТ 2021г.: българските граждани, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, а не както досега – в рамките на 72 часа, преди пътуването. Новото изискване влиза в сила от 11 март 2021 г. Запазва се и досегашната опция за влизащите в Австрия с документ от PCR тест, като в този случай, както и досега, изследването трябва да бъде направено не по-късно от 72 часа преди пътуването. Ако гражданите, пътуващи за Австрия, не разполагат с документ за проведен тест за корона вирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната. Припомняме, че всички граждани, идващи от рискови региони, сред които и България, трябва да се регистрират до 72 часа преди влизане в Австрия на следния линк: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833846.html. Всички пътуващи до Австрия трябва предварително да попълнят електронна декларация. Напомняме, че остава в сила изискването всички пътници, независимо от тяхната националност, в това число и транзитно преминаващите, преди полета си да имат попълнено медицинско удостоверение по образец. Актуализирано изискване за маска за лице при полети до / от Австрия: съгласно последните разпоредби на местните власти от 25 януари 2021г, предпазната маска, която пътниците носят на борда на полетите до Австрия трябва да бъде задължително FFP2.

Авиокомпаниите от Lufthansa Group актуализират изискването за маска за лице при избрани полети. Новото изискване е валидно за пътници и екипажи по време на качване, по време на полет и при напускане на самолета: от 25 януари 2021 г. FFP2 маска е задължителна за всички полети на Austrian Airlines до и от Австрия. Маски от плат и хирургически маски вече няма да бъдат разрешени. Изискванията за маска за пътници на възраст между 6 и 14 години и бременни жени остават непроменени. От 1 февруари 2021 г. на всички полети на Lufthansa Group до и от Германия е задължителна медицинска защитна маска (хирургическа маска или маска FFP2 или маска със стандарт KN95 / N95). Тогава маските от плат вече няма да бъдат разрешени.

Моля обърнете внимание: на борда не са разрешени козирки (лицеви щитове), FFP2 маски с клапан или шалове; при полети на дълги разстояния препоръчваме на пътниците да носят със себе си няколко маски, за да могат да бъдат заменени при необходимост (след като се овлажнят); Деца на възраст под шест години не трябва да носят маска за лице (Забележка: В зависимост от специфичните изисквания на държавата може да се прилагат различни правила)

*Изключение от изискването за маска е възможно само с медицинско свидетелство * във връзка с отрицателен резултат от PCR тест. Резултатът от PCR теста не трябва да е на повече от 48 часа преди началото на съответния изходящ и обратен полет.

8. Съединени Американски Щати: Положителни новини за пътуване до САЩ за притежателите на “Зелена Карта”: пътници, притежаващи специфични визи (напр. Печеливши от лотарията със зелена карта DV2020), вече може да използват летища в Шенген за транзит до САЩ. Подробности:https://www.premiertours.bg/bg/important/. За останалите пътници, продължават да важат ограниченията за влизане в страната: считано от 26 януари 2021 г., всички пътници над 2 годишна възраст, пристигащи в САЩ с въздушен транспорт, следва преди качването си на борда на самолета да представят негативен резултат от тест за COVID-19 или съответен документ, че вече са прекарали заболяването и са се възстановили от него. Тестът трябва да бъде направен до 3 дни (72 часа) преди полета за САЩ, а резултатите могат да бъдат представени на хартиен или електронен носител.

Авиокомпаниите са задължени да отказват превозването на всеки пътник, който не е в състояние да изпълни тези изисквания

Считано от 26 януари 2021 г. влизането в САЩ е забранено на чужди граждани, преминавали транзитно или пребивавали през последните 14 дни във Великобритания (без отвъдморските й територии), Ирландия, Бразилия, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция или Швейцария. Към списъка с тези държави, в който са още Китай и Иран.

9. НИДЕРЛАНДИЯ от 10.03.2021г.: Нидерландското правителство обяви ново частично облекчаване на ограничителните мерки за борба с разпространението на COVID-19, но при запазване прилагането на вечерен час до 31 март 2021 г. Така за пътуване до Нидерландия при представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 12 часа преди качване на борда на самолета за Нидерландия, пътниците не следва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за корона вирус.

10. ТУРЦИЯ: Всички пътници, пристигащи със самолетните линии, а от 30 декември и всички пътници, влизащи по сухопътните граници, следва да представят негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Турските власти определят задължителни изисквания, на които следва да отговарят, предоставяните при влизане в страната документи за отрицателни PCR тестове, както следва:
–    да са в оригинал и да притежават подпис и мокър печат;
–    съдържанието на документа да е на латиница;
–    резултатите от теста да са отпечатани (не се допускат ръкописни резултати);
–    да е приложен документ за заплатена такса за изготвяне на PCR теста.

Пътниците без тест няма да бъдат качвани на самолетите. Пристигащите без тест ще бъдат поставени в 7 дневна карантина, след което следва да си направят тест и ако са негативни, се освобождават от карантина. Показалите положителен тест ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването в турско лечебно заведение. Негативен PCR Sars-CoV-2 тест няма да се изисква за деца до 6-годишна възраст, както и при самолетен транзит, в случай че пътниците не напускат трансферната зона на съответното летище. Освободени от това изискване са шофьорите на ТИР, както и членовете на екипажа на въздухоплавателни и на морски плавателни средства.В съботните и неделни дни пътуването със собствено МПС, както и ползването на автобусните линии за междуградски пътувания ще може да се осъществява единствено при доказана необходимост или с издадено разрешение – от МВР (чрез системите e-Application или ALO 199) или директно до областните/общинските управители.
Ресторантите и заведенията за бързо хранене и напитки ще предоставят услуги в рамките на 10.00-20.00 ч. само за доставка и покупка за вкъщи.
Ограничават се възможностите за придвижване на лица над 65 г. и под 20 годишна възраст, на които няма да се разрешава ползване на обществен транспорт.
В търговските центрове ще бъдат допускани само гражданите, притежаващи индивидуален електронен код („HES“ код). Същият се получава чрез регистрация в безплатно приложение на смартфон и се използва за проследяване на движението на гражданите и контрол на заболяването. Преустановява се работата на СПА центрове, турски бани, сауни, масажни салони, басейни и увеселителни паркове. Местните власти ще упражняват контрол на броя на хората, които могат да влизат в оживените улици и площади, чрез изискване за представяне на HES код.Забраната за тютюнопушенето на оживени места продължава да действа, както и задължението за носене на маски на открито и на закрито.
При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции.

  11. ГРУЗИЯ: Считано от 01.02.2021г., българските граждани, включително гражданите на останалите държави-членки на ЕС, както и тези на Израел, Швейцария, САЩ, Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн, които не са преминали пълна процедура по ваксинация, могат да влизат на територията на Грузия по въздух след представяне на удостоверение за негативен PCR тест, направен през последните 72 часа преди пристигането им.  В допълнение, на третия ден от престоя си в Грузия, чуждестранните граждани, които не са преминали пълна процедура на ваксинация срещу COVID-19, следва да повторят своя PCR тест. При негативен резултат чуждестранните граждани няма да бъдат поставяни под карантина, или само изолация. Гражданите на всички страни, които са преминали пълна процедура на ваксинация срещу COVID-19 и имат нужното за това удостоверение, могат да влизат на територията на Грузия. Валидно към момента остава ограничението за лица, пътували до Обединеното кралство през последните 14 дни, които подлежат на карантина за период от 12 дни.

12.ЗАНЗИБАР: Танзания не изисква задължителен PCR тест за всички влизащи в страната, а само някои авиокомпании. Моля проверете изискванията на авиокомпанията си. Пътници, които показват симптоми на COVID-19 ще бъдат подложени на обстоен преглед и PCR тест. При положителен резултат ще бъде налагана карантина. Пътниците трябва да попълнят формуляр Health Surveillance Form, който се дава в самолета и трябва да се представи на властите при пристигане. При завръщане в България пътниците подлежат на карантина.

13. МАЛДИВИ: Считано от 10 септември 2020 г., правителството на Малдивите ще изисква от всички пристигащи в страната да представят отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 на английски език, който следва да е направен в рамките на 96 часа преди датата на пътуването. Пътници, които са транзитни от повече от 24 часа трябва да повторят теста. Сертификатът трябва да съдържа името на пътника, както е в паспорта и името и адреса на лабораторията за изпитване. Хората, пътуващи като туристи, трябва да имат потвърждение за хотелска резервация за целия престой в регистриран туристически обект. Припомняме ви, че във връзка с епидемията от COVID-19 в Република Малдиви е обявено извънредно положение по отношение на общественото здраве, даващо правно основание за поставяне в изолация и под карантина на застрашени от вируса лица и острови, както и за предприемане на други необходими стъпки. Всички пътници трябва да попълнят онлайн здравен формуляр преди пътуването си. Той може да бъде намерен тук: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd

14. МАЛТА: Информираме ви, че от 24 октомври 2020 г. пристигащите от България в Малта лица ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната. Пътници, които не представят удостоверителен документ за отрицателен резултат от PCR изследване при пристигането си, може да бъдат приканени да се подложат на тест на международното летище на Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина. По-подробна информация е налична на следните сайтове:
https://foreignandeu.gov.mt/en/Government/Pages/COVID-19-Info.aspx
https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx Всички лица, пътуващи до Малта, трябва да попълнят следните 2 формуляра:  Public Health Travel Declaration Form, който може да видите тук: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Documents/Public%20Health%20Travel%20Declaration%20form.pdf и Passenger Locator Form, който може да видите тук: https://www.maltairport.com/declarationforms/. Формулярите трябва да се носят и да се представят на летището.

15. СЕЙШЕЛИ: Република Сейшели отваря границите си за посетители от всички държави (с изключение на Южна Африка), независимо от техния ваксинационен статус, считано от 25.03.2021 г. Всички пътници, пътуващи до Сейшели, трябва да представят отрицателен тест за Covid19, направен до 72 часа преди датата на пътуването .Също така, трябва да попълнят авторизационна форма на адрес: https://seychelles.govtas.com/

Материалът е взет от Премиер турс

Post Author: БРТК