здравен сертификат

Членовете на БРТК са с висока гражданска отговорност

Позиция

В своята 30 годишна история Бургаска регионална туристическа камара винаги е била коректив и определящ фактор в туристическия живот на южно Черноморие. В структурите й винаги са се отличавали личности с висока гражданска отговорност и лична позиция. БРТК винаги е следяла за спазването на правата и законността не само на туристите, но и на членовете на камарата и гражданите на страната.

Поредно доказателство за силната воля в отстояване правото си като гражданин на Република България е Христина Славова- член на УС на БРТК.

Хронология на събитията

На 26.03.2021г, 3 дни след поставяне на втора доза от ваксина срещу Sars COV-2 Христина като член на СИК отива да си вземе сертификата за ваксинация. За този сертификат БРТК в поредица от писма с Черноморските неправителствени организации от месеци настояваха да бъдат въведени в туристическите пътувания. За нейна изненада на касата на “Медицински център I гр. Поморие“ ЕООД я таксуват със сумата от 15 лв. за извършената услуга по разпечатване на документа от системата. Оказва се, че тази такса е въведена предния ден с констатацията, че ваксините са безплатни, но издаването на сертификат за ваксинация е административна услуга, която се заплаща. Христина Славова както и повечето граждани на страната не биха имали възможността да разпечатат сами от системата сертификата за ваксинация, ако не притежават електронен подпис.

Възмутена от така създалата се ситуация тя решава да използва гражданските си права отправяйки писмо до Районната здравна инспекция в областния град Бургас и публикува казуса в социалните мрежи. По този начин с нея се свързват репортери от БТВ, които излъчват казуса в централните новини.

Принципно никой не може да наложи на болницата да не таксува разпечатката на документа, но при условие че се намираме в изключително тежка пандемична ситуация, особено когато НЗОК заплаща 10 лв. за поставяне на ваксина и издаване на такъв документ и един топ хартия струва 5 лв. редно е да си потърсим правата като граждани.

29.03.2021г. След излъченото интервю на Христина Славова по БТВ и благодарение на бързата реакция на Лора Стаматис, омбудсманът на Република България доц. д-р Диана Ковачева се само сезира и отправи искане към Министерство на здравеопазването сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 да бъде безплатен. След решение на Надзорния съвет на НЗОК в края на деня беше оповестено, че  сертификатът трябва да се издава и разпечатва безплатно.

БРТК изказва своята благодарност на Лора Стаматис и БТВ за бързата и адекватна реакция по отразяване на проблема, засягащ всички граждани на страната.

БРТК е горда, че сред членовете и са личности като Христина Славова с висок морал и гражданска етика, борещи се за отстояване на правото.

В тези трудни за България и света времена нека сме благодарни на младите и отговорни граждани на нашата страна и да си пожелаем те да се  увеличават.

Post Author: БРТК