Не това не е първоаприлска шега, членовете на БРТК са отговорни и творчески личности

Вчера публикувахме кратко инфо за една от нашите инициативи за красива и гостоприемна България. На 01.04.2021 г. прозвуча като първоаприлска шега, само че членовете на БРТК и неговият УС са отговорни и дейни личности. Радваме се, че летище Бургас се довери на нашите градинарски умения и ни повери цяла една градина с рози, която засадихме. В знак на доброто ни сътрудничество през годините и като наши членове, БРТК засади до градинката с розите със собствени средства една бреза и пет декоративни дряна. Нашата компилация от труд, творчество и инициативност можете да видите през лятото на трето ниво на паркинга на заминаващи на номер 22. Ще се радваме когато посрещаме туристи да им разказваме за трудолюбивите хора на България и техните добри сърца.

част от УС на БРТК

Сигурно вече се питате защо роза, бреза и дрян?

Нека внесем малко яснота в символиката.

символът на България

РОЗА

Идеята на летище Бургас и Варна е когато пристигат туристите първото нещо което видят да бъде символа на България -розата, а във въздуха да се разнася нейният аромат. Розата е символ на красотата, нежността, младостта и здравето. Не случайно в годините в района на Казанлък и Карлово се провежда традиционният конкурс на българската маслодайна роза. За първи път през 1903 г., когато се организира фестивал, средствата събрани от продажбата на различни продукти от роза и сувенирите са дарени в помощ на бедните, а цветето се превръща в символ на милосърдието. Днес вече в цял свят България е известна с добива на  розово масло, което присъства в парфюмите на световноизвестни марки като Диор, Живанши, Каролина Херера и др. Нека припомним само парфюмерийните композиции на:

  • „Dior Addict“ – нежен и докосващ аромат
  • „Rose the One Dolce & Gabana“ – безспорно един от най – добрите парфюми на 2009г.
  • Деликатният „Ferre Rose“ дефилирал сред женската красота през 2007 година
  • И разбира се любимият на поколения жени „Very Irresistible“ на бранда Живанши, неустоим за женската красота през 2014 година

Общото в част от изброените парфюми е наличието на най – скъпото етерично масло в света произвеждано от българската роза „Дамасцена“.

и нашата бреза да порасне толкова голяма

БРЕЗА

Идеята да засадим дърво дойде спонтанно, но искахме да оставим нещо в годините. Ето защо предложението за бреза се прие от всички. Бялата бреза достига 30м и  живее над 150 години. В символиката се смята, че извисявайки своето тънко, но твърдо стебло високо нагоре, тя сякаш обещава да достигне духовно просветление и равновесие. Символ на чистотата и защитата. В различните народности брезата има редица тълкования:

  • Скандинавците отдават символиката на майката и нейните детеродни качества. Според тях магическите сили на това дърво могат да помирят и най – големите врагове и да сложат основи на дълго приятелство.
  • Според финландците брезата е свещено дърво символ на надеждата и дългия живот.
  • За славяните бялата бреза има особено значение. Тя е пазител на здравето на човека и неговото спокойствие. В руския език береза произлиза  от глагола „беречь“, който означава пазя оттам бреза – пазителка. Брезата е любимо дърво за всеки руснак, за нея са написани много стихове, тя отразява душата на Русия.

Когато си около бреза или в брезова гора те обхваща чувство за спокойствие и сигурност. Ето защо според символиката брезата трябва да се засади близо до врата на къща или в нейния двор, за да пази от злини. Казват още, че бялата бреза е аспиринът на природата.

А ето и един съвет от нас с енергиен заряд:

Ако се чувствате зле и аурата Ви е нарушена – отидете на летище Бургас на 22 място срещу входа на заминаващи на трети ред до розовите градини е нашата бреза. Положете ръцете си на бялата кора, концентрирайте се върху дланите и се отпуснете. Представете си как енергията на дървото преминава през Вашите длани  и нахлува с пълна сила в тялото Ви, черпейки енергията от космоса, чрез бялата бреза. Постойте така и ще усетите как самочувствието, равновесието и усмивката се връщат във Вас.

ето такива топчици ще обграждат брезичката

ДРЯН

Искахме да аранжираме брезата да не е самичка и взехме решение да вземем около нея декоративен дрян. Ако брезата е душата на славяните, то дрянът е свещеното дърво на българите. То е участник в най – големия Християнски празник – Рождество Христово и присъства във всички народни предания. Дори през зимата дрянът не остава без пъпки, сякаш да покаже нестихващата си жажда за живот. Неизброими са ролите на дряна в българския бит и традиция. Една от най – известните е изработването на сурвачка, с която децата да пожелават здраве на възрастните сурвакайки ги по гърбината и произнасяйки стиховете:

„Сурва, Сурва весела година,

Голям клас на нива,

Червена ябълка в градина

Жълт мамул на леса

Голям грозд на лоза

Пълна къща със деца

Живи здрави догодина

Догодина до амина.“

Дрянът сякаш е проекция на човешкия живот, неговите плодове са зелени цяло лято и узряват късно така както човек помъдрява с възрастта.

Дрянът е българското вълшебно дърво надежда в бъдещето, здраве и дълголетие.

Неговите плодове, дренките,  освен че присъстват в българските стихове и приказки се славят и с лечебните си свойства помагат при анемия, подагра, кръвоизливи и други.

От старите деди знаем, че дрянът е дърво, което не се бои от зимните виелици и първо дарява плод през пролетта в гората, така както българите не се боят от препятствия и несгоди, защото  винаги оцеляват в трудни времена.

Българите от деца помнят легендата за хан Кубрат и неговите синове за снопа пръчки, който не се пречупва така и дряновиците се огъват, но не се пречупват под тежестта на дебелия сняг, а българите под натиска на трудните времена.

С тези три символики искаме първото нещо, което усетят туристите стъпили на родна земя да са:

 Красота, равновесие и сила на българския дух!

ГАЛЕРИЯ

Post Author: БРТК