Как протича летен сезон 2021

Успешен ли е летният сезон на 2021? Как ще се отразят на сезона новите ограничения за Чехия и Великобритания? Как се справя туристическия бранш? Успя ли служебния кабинет да допринесе за по – добър летен сезон в България? Българите ли отново спасяват лятото?

Това са все въпроси които се задават в интернет пространството и по медиите. Бургаската регионална туристическа камара реши да направи собствено проучване сред своите членове, по – голяма част от които са хотелиери и туроператори, ето какво казаха те за лято 2021 към момента:

„При нас е много активно от страна на български пазар, но също така имаме и от  различни чуждестранни пазари индивидуални туристи. Проблемът на българския пазар е основно резервациите в последния момент. Разликата с миналата година е, че не е само уикенд туризъм при българите, а резервират между 5 и 14 дни. Късните резервации ни създават проблем с планирането на работни графици и организиране на работния процес. Към днешна дата ние сме минали 2019 година по процент заетост. Плажът както и миналата година е пълен на цени от 5 лв. шезлонг/чадър за разлика от предни години когато бяха по 8 лв. Около 70% при нас са стари гости, както и нови-миналогодишни.“ Деляна Цонева /АХ „Пенелопа палас“ – Поморие/

„Абсолютно подкрепям мнението на Деляна и при нас всичко е заето, ние също минахме 2019 по резервации, плажът пред нас е чист и поддържан, 7лв чадър/шезлонг има и достатъчно голяма свободна зона, подредено е. Не е само събота и неделя, а през цялата седмица е пълен плажа. В туроператорската фирма мога да кажа, че бургазлии активно пътуват из страната, предпочитат екопътеки, чистия планински въздух в рамките на два, три дни. Ако съдя по количеството хора на връх Мусала миналата събота бих казала, че туризмът в България в 2021г е в пъти по – добре от миналата.“

Евелина Пулева/ТО „Евелин Р“, АХ  „Иглика“ – Поморие/

„Бумеранг се пълни много добре. В Обзор нямам места за август, запълвам дупки.“ Борис Минчев / хотел „Бумеранг“-Слънчев бряг/

„Здравейте,  български, румънски пазар вървят много добре, поляци също има. Туроператорите не са много добре представени. Жалко,  че спряха английският пазар, но на фона на високата заболеваемост, няма  как да очакваме друго. При нас, германските туристи следят дали останалите слагат маски и ръкавици на бюфета и по този начин препоръките се спазват, макар и някои българи да протестират. Днес пътувах 2 часа от Слънчев бряг до Варна,  нямаше катастрофа,  но трафика беше толкова интензивен, че вероятно навсякъде е доста пълно.“ Деница Колева ТО „Елит тур“, комплекс „Слънчев ден“

„В Созопол е пълно. Миналата година късно започнахме, сега сезонът е по – добър от 2020.“

Мария Жекова / ТО Амон Ра турс, хотел Амон Ра – Созопол/

„В Приморско са пълни частните квартири и малките семейни хотели. Основно туристите са българи, чужденци много малко. За съжаление туроператорите нямат много работа за допълнителни мероприятия поради слабия чуждестранен туристопоток.

Тонка Вълчева /ТО „Приморско тур“ – Приморско/

Обобщението за южно Черноморие към днешна дата е, че местата за настаняване са силно ограничени и не е уместно да тръгвате без предварителна резервация. Миналата година по-голяма част от хотелиерите в Слънчев бряг оставиха затворени своите обекти поради липсата на чуждестранни туристи. Тази година голяма част от хотелиерите предпочетоха да отворят врати, за което надежда им даде и мерките, които предприе служебния министър на туризма Стела Балтова и нейният екип. Съвместната програма „Отново заедно“ на Министерство на образованието, науката и технологиите и Министерство на туризма въпреки ограничените средства и ученици в крайна сметка успя да постави началото на един позабравен ученически туризъм – екскурзионните летувания на море и планина. Журналистически и експидиентски турове колкото и да бяха критикувани, неоспорим е фактът, че  от години България в лицето на Министерство на туризма не е имала такова медийно присъствие в чуждестранната преса, каквото в момента постигнаха за по – малко от два месеца. За красотата на българските планини, нежните слънчеви лъчи на Черноморието и гостоприемното българско сърце се излъчват предавания на територията на Руска Федерация, Украйна, Германия, Полша, Чехия дори и Турция и резултатът разбира се не закъсня.

Реципрочната политика за отваряне на границите с Румъния и Чехия също съживиха туристопотока от чужбина, влизането в зелената зона на страната изигра роля за утвърждаване на интереса към България.

На въпроса как ще се отразят ограничителните мерки за Великобритания на сезона, мненията винаги ще са двупосочни. Реално погледнато обаче никой голям хотелиер и туроператор не би започнал да планира летния сезон от 20.07.2021г и да има големи очаквания. Разбира се свалянето на всякакви ограничения винаги ще е добре за туристическия бранш, но то не трябва да е на всяка цена. По -мъдър ход е сега да се запази ниският ръст на заболеваемост да се увеличи ваксинацията на населението, за да се избегнат нежелани локдауни. Най – добро решение е икономическият сектор да работи макар и на по – ниски нива. Свидетели сме какво се случва в съседна Гърция въпреки, че те така и не премахнаха ограниченията за влизане в страната.

В заключение към днешна дата сезонът по южното Черноморие е в пълен разгар, плажовете са чисти и поддържани, цените са нормални има хотели за всички изисквания на туристите от евтини до скъпи, ресторантите са пълни и работят на нормални цени за региона. Въпреки кризата с кадрите по – голямата част от бранша успява да покаже високо качество на обслужване.

Огромната заслуга за добър сезон тази година БРТК счита, че се дължи на качественото обслужване на хотелиерите, високата отговорност на туроператорите и креативността на екскурзоводите. Всички заедно успяха да създадат нови страхотни програми за туристите, да обезпечат безопасността на отдиха и да гарантират спокойствието на туриста независимо от националността му.

Сега повече от всичко ни е необходима воля и подкрепа, за да удължим летния сезон поне до края на септември и нека не забравяме, че от доброто му протичане разбира се ще може да подсигурим и зимния. Сега България трябва да докаже, че може да работи добре в условия на пандемия и успява да задържи ниска заболеваемост и повишава процента на ваксинирани.

Да си подадем всички заедно ръка и да си пожелаем още слънчеви дни за Черноморието, а за зимата -сняг по планините. Само позитивни, креативни и с висока отговорност към клиента ще успеем да се справим с „новото нормално“.

Бургаска регионална туристическа камара пожелава успешен завършек на сезона и вярва, че лято 2021 има реален шанс да се доближи до стойностите на 2019г.

Post Author: БРТК