автомагистрала

Няма да е сезон, а спасяване

В интервю за Darik News Burgas БРТК очерта какви са прогнозите за летния сезон към настоящият момент.

Приморско

Интервюто е по повод писмо на неправителствената организация до министерство на туризма относно сезон лято 2021г.

България няма концепция за лято 2021г. и входящия туризъм

Бургаската регионална туристическа камара алармира за липсата на концепция за сезон лято 2021г. на министерство на туризма. Покрай наболелите проблеми на изходящия туризъм министерството забрави за принципа на планираност в туризма и наближаващото лято. От седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за  тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не  е постигнала никакъв напредък в това отношение. По този повод БРТК отправя следните въпроси към министъра на туризма, които изискват спешното разрешаване.

  1. Какви мерки се предприемат за стимулиране на туристопотока, за да се избере България пред нашите съседки Турция и Гърция, а по Черноморието пред Грузия?
  2. Туристи желаещи да посетят страната ни, на които са поставени две дози ваксина ще могат ли да влязат в страната без да подлежат на PCR тест и карантина?
  3. Какво се предвижда за визовият режим за туристи от трети страни?

Министър Николова ясно заяви на срещата в Бургас огромното желание  на руските туристи да почиват по българското Черноморие, но утежнената ситуация по издаване на визи може да погуби още в зародиш техния ентусиазъм да изберат България пред Турция и Гърция, които полагат ежегодно усилия да стимулират руския турист към тях.

Припомняме, че входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора – 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г. С настъпването на пандемията у нас входящият туризъм търпи огромни загуби и трудности в работата си .

БРТК искрено се надява, че това няма да е поредния вик в пустото и ще се предприемат необходимите държавни мерки за подпомагане на туристическия летния сезон по Черноморието. А те трябва да започнат веднага, утре ще е късно поясняват от неправителствената организация.

УС на БРТК