Другите държави и Русия

Седмичен бюлетин «ТУРИЗЪМ» – 07.04.2021

Сертификат за ваксинация срещу корона вирус ще бъде прикачен към международния паспорт на руските граждани

Руският сертификат за ваксинация срещу коронавирус ще бъде обвързан с чуждестранния паспорт на гражданите на Руска федерация и по този начин може да се използва за пътуване в чужбина.

Министерството на цифровото развитие обясни как руснаците, ваксинирани срещу коронавирус и регистрирани на портала на държавните служби, могат да получат сертификат за ваксинация на английски език, подходящ за пътуване в чужбина.

Понастоящем сертификатът за ваксинация е обвързан с вътрешния руски паспорт и следователно не може да се използва за пътуване в чужбина.

Според пресслужбите на руското министерство на цифровото развитие на портала за държавни услуги е стартирано автоматичното генериране на сертификати за ваксинация на английски език.

Припомняме, че за руснаци, ваксинирани срещу коронавирус, ще се изисква сертификат за ваксинация при пътувания до страни като Гърция, Хърватия, Черна гора и др.

Вместо SMS-хартиена бланка

По инициатива на Кипърската хотелска асоциация (Pasyxe) на организираните туристи се предлага алтернатива: вместо SMS съобщение, те могат да попълнят специален формуляр на хартия, за да могат например да отидат на екскурзия.

Тази информация беше потвърдена от ръководителя на Pasyxe Filokypros Russunidis в интервю за кипърски издания.

Тунис обяви условията за прием на руски туристи през сезон 2021

Както каза министърът на туризма на Тунис Хабиб Амар пред Vestnik ATOR, от 19 април Тунис е готов да приема клиенти на туроператори от Русия без карантина и с PCR тестове. Тунизийската правителствена делегация, която сега е в Москва, се надява да обсъди с руските си колеги, наред с други неща, въпроса за времето на откриване на директните полети.

От 4 до 8 април министърът на туризма на Тунис, г-н Мохамед Моез Белхасин, генерален директор на Тунизийското национално туристическо бюро и г-жа Муна Матлути Глис, генерален директор за международно сътрудничество на Министерството на туризма на Тунис.

Самият статус на участниците в правителствената делегация от Тунис предполага, че те възнамеряват да повдигнат по някакъв начин пред руската страна въпроса за пълното отваряне на тази популярна средиземноморска дестинация за масови туристи от Руската федерация. Освен това в самия Тунис вече са предприети сериозни стъпки за това.

„Туристите ще могат да се придвижват, без да изпращат SMS, но само с помощта на специален формуляр. Те обаче не са освободени от мерките, приложими за всички останали ”, каза министърът на туризма на Тунис, г-н Хабиб Амар

В момента на жителите на острова са разрешени само две разходки на ден до три часа и три през почивните дни.

И така, от 19 април 2021 г. протоколът за влизане за руски туристи, закупили туристически пакети чрез туроператори, се променя. За тях изискването за само изолация се отменя и единственото важно условие за влизане в Тунис ще бъде сертификат с отрицателен резултат от теста за COVID-19. Такъв тест трябва да се извърши не по-рано от 72 часа преди отпътуването за Тунис.

В същото време за индивидуалните пътници все още е в сила изискването за 48-часово само изолиране и повторен PCR тест за излизане от него.

Обслужването на клиенти на туроператорите ще се извършва съгласно действащия санитарен протокол Ready & Safe, което означава, че туристите ще бъдат приемани и обслужвани само от хотели, заведения за обществено хранене и транспортни компании, сертифицирани съгласно протокола Ready & Safe. В последната версия за групови туристи той по-специално предвижда задължително носене на маски от персонала на туристическите обекти и превозни средства, широкото използване на дезинфектанти в хотелите и при трансфери, дезинфекция на багажа на туристите, пристигащи в хотелите, спазване на социалната дистанция. Въвежда се 50% ограничение на капацитета на хотели, туристически ресторанти, както и туристически автобуси. Бюфетът на самообслужване е заменен от обслужване на туристически персонал или а-ла-карт система. Температурите ще бъдат измервани преди влизане в хотели и ресторанти. Посетителите с температури над 37,9 няма да бъдат допускани до обществени места. Ако болен човек бъде идентифициран, той ще бъде поставен под карантина и ще бъдат извършени произволни PCR тестове за COVID-19 сред туристите за „контакт“, които са били до него в хотела или по време на трансфера. Отбелязвам, че туристите на територията на тунизийските хотели – на открити пространства, включително плажове, басейни, могат да бъдат без маски.

Хърватските визови центрове започнаха приемането на документи за издаване на визи на руски граждани

Хърватските визови центрове в Русия възобновиха приемането на документи за туристически визи, а полетите до Сплит се появиха в графика на Aeroflot.

Вече е възможно да се кандидатства за туристическа виза за Хърватия в регионите. Според VFS Global, хърватският доставчик на визи в Руската федерация, от 5 април хърватските визови центрове започват да приемат документи за туристическа виза.

Спомнете си, че хърватските визови центрове работят в 19 руски града – Москва, Красноярск, Иркутск, Уфа, Хабаровск, Владивосток, Омск, Саратов, Мурманск, Новосибирск, Ростов на Дон, Казан, Самара, Нижни Новгород, Краснодар, Калининград, Екатеринбург, Санкт Петербург и Перм.

Както е отбелязано на уебсайта на Хърватския изчислителен център в Русия, важно условие за подаване на документи за туристическа виза е потвърждение на пълното плащане за настаняване в Хърватия. Ще трябва да кандидатствате лично за виза: заявления от акредитирани агенции временно не се приемат. Необходима е регистрация за подаване на документи във визовия център.

Освен това, поради епидемиологичната ситуация, връщането на готови документи е задължително. Също така обръща се внимание на факта, че всички сертификати и сертификати, потвърждаващи липсата на корона вирус, трябва да бъдат преведени на английски език.

Ако Турция бъде призната за „опасна“? Какви са последиците от ограничаването на въздушното движение

На 7 април вниманието на много руски медии все още беше приковано към Турция, където ден преди това беше регистриран рекорден брой нови случаи на корона вирус – 49 584. В частност вестник „Комерсант“ анализира възможните последици за туризма и разглежда възможността за ограничаване на въздушния трафик със страната, както се случи в случая с Великобритания: полетите от Русия бяха преустановени, след като броят на случаите достигна 36 000. Най-неприятният вариант е признаването на Турция за държава, която не се препоръчва за посещение от руски граждани – подобен прецедент се случи преди година с Китай, Италия, Иран и Южна Корея. В този случай, съгласно член 14 132-FZ “За основите на туристическите дейности в Руската федерация”, туристите, които са платили за обиколките, ще имат право на 100% възстановяване. Появата на такъв сценарий ще доведе до колапс в туристическата индустрия. Предстоят майските празници и, както TourDom.ru установи, над 70% от местата вече са разпродадени в популярни хотели в Анталия. Като се има предвид, че туроператорите, според Федералната агенция по туризма, все още дължат на туристите около 16 милиарда рубли за обиколки, които не са се състояли преди година, ще бъде невъзможно веднага да се върнат 100% от средствата на всички туристи. Руските туроператори не трябва да разчитат на помощта на хотелиерския бизнес в Турция. Финансовите резерви на местните хотелиери са изчерпани поради продължителен престой. Така че, ако Турция бъде призната за опасна за туристите страна, компаниите няма да могат да разрешат проблема без помощта на държавата. Експертите на туристическия пазар очакват, че условията на туристическия обмен с Турция ще останат непроменени или леко коригирани, не твърде болезнени за туристите.

Гърция представи пътна карта за приемане на туристи

Гръцките власти са разработили пътна карта за посрещане на международни пътници. Както каза министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис на последното заседание на парламента, от 14 май се въвеждат пет стандарта, които властите ще прилагат, за да осигурят сигурна сигурност в страната. Пише за това издание Ekathimerini. Според плана туристите, които имат сертификат за ваксинация, ще могат да стигнат до Гърция следващия месец. Влизането ще бъде разрешено чрез отрицателни PCR тестове или такива, потвърждаващи наличието на антитела. Предвижда се също да се направят допълнителни тестове за корона вирус от тези туристи, които са пристигнали в Гърция от страни с висока степен на зараза. Ако се установи, че пътник има COVID-19, той ще бъде поставен под карантина.

Освен това чужденците трябва да спазват мерките за безопасност: да носят маска, да поддържат социална дистанция и да не нарушават действащите ограничения на обществени места. Няма да има допълнителни индулгенции за туристите: посетителите трябва да спазват същите правила като местното население. Харис Теохарис каза още, че в Гърция не се планира разделение на свободни или не свободни зони от корона вирус. „Няма да имаме ресторанти за ваксинираните“, каза гръцкият министър на туризма. В момента квотата за броя на пристигащите в Гърция руснаци е 4000 души седмично. Преди заминаване пътниците трябва да попълнят електронен формуляр и да представят отрицателен PCR тест за корона вирус. За първите 7 дни от пристигането се изисква карантина.

През лятото Италия може да се отвори за руски туристи

Италианският министър на туризма Масимо Гаравалия говори за прогнозния момент на отваряне на границите за руските туристи. По време на онлайн конференция за чуждестранни журналисти той изрази надеждата си да направи това през лятото на 2021 г. и заяви, че страната се интересува от възможно най-скорошно възобновяване на туристическите пътувания за чужди граждани, включително руснаци, пише РИА Новости. Според Масимо Гаравалия в момента ситуацията с корона вируса е нестабилна, поради което е твърде рано да се говори за точните дати на отваряне на границите – всичко ще зависи от епидемиологичната ситуация в страната и света.

Припомняме, че засега руснаците нямат право да влизат на територията на Италия без основателна причина. Изключение могат да бъдат служебни, медицински, образователни пътувания, както и с цел събиране на семейството или де факто двойки. Властите са направили петдневна карантина задължителна не само за посещаващи туристи от ЕС, но и за граждани на страната.

В Русия ще бъде създаден цифров туристически профил

Най-големите руски компании ще създадат нова система за идентифициране на нуждите на туристите. Това съобщава RBC с позоваване на създателя на услугата Алексей Нейман.

Предполага се, че услугата ще бъде пусната в края на 2022 г. По-рано, на 18 март, в Русия започна третият етап от програмата за кеш бек за вътрешния туризъм, който ще продължи до 30 юни. Сега програмата включва всички региони на Руската федерация, добавени са нови харти. Според туроператорите подобна подкрепа привлича туристите към избора на местни дестинации, но проблемът с местните услуги остава нерешен, което плаши клиентите.