Сезон Лято 2021 и туристическите изложения

Приключи туристическото изложение в Берлин, Германия едно от най – големите и определящи туристическите тенденции в сектора. Присъствие на представители от българския туристически бранш имаше, но за съжаление нашата страна не е  от приоритетните за немския пазар през предстоящият летен сезон.

Турция и Гърция отново се доказаха като първенци в организацията на туристическите сезони дори и в условия на пандемия заедно с Испания те ще са основните пазари за германските туристи през лято 2021. Разбира с туроператорите в Германия за поредна година ще заложат и на вътрешния туризъм като определящ тенденциите в туристическото търсене през летния сезон.

В Смолян днес министъра на туризма Марияна Николова обяви, че 01.05.2021г е датата за откриване на туристическия летен сезон същата беше предложена от БРТК на последния консултативен съвет към министъра на туризма в средата на месец февруари. За съжаление обаче реакцията на нашия призив отне около месец и колегите от съседните страни вече дадоха своите заявки за готовност. Надяваме се, че министър Николова ще успее да реализира с по – бързи темпове и предложението на Черноморските неправителствени организации за зелени коридори и транзитно преминаване през държавите на автобусите, както и отворени граници за туристи притежаващи сертификат за ваксинация или за антитела, а за всички останали бързи антигени тестове.

Ако успеем да стартираме издаването на визите за трети страни електронно успехът на сезон 2021г лято ще зависи вече от нашата отговорност като хотелиери, туроператори, превозвачи и екскурзоводи за предлагането на качествен и интересен туристически продукти.

Няма как да не отчетем обаче и закъснението в действията на министерството и факта, че Турция и Гърция отново ни изпревариха и спечелиха първите места като туристически дестинации на ITB Берлин,  първата от заявените участия на страната ни в туристически изложения през 2021г.

Остава ни поправка на 16.03.21г на туристическото изложение  MITT  в Москва. С какво да привлечем руските туристи, които традиционно обичат и познават България, притежават имоти и освен туристически имат и икономически интерес към страната. Спешно с въвеждането на зелени коридори и сертификати трябва да уведомим, че сме готови за издаване на електронни визи за сезон лято 2021г. Изтървем ли  и руският пазар ще останем само с креативността и желание за работа.