Трета работна среща на консултативния съвет към Министъра на туризма

На 19.02.2020г. се проведе третият и последен консултативен съвет към министъра на туризма в мандата на това правителство. БРТК участва активно и в трите срещи чрез свой представител в лицето на Евелина Пулева.

С резюме на първата среща,  която се проведе в София, в хотел Балкан можете да се запознаете ТУК. На тази среща се очертаха проблемите в сферата на туризма,  неправителствените организации поставиха основни акценти и насоки в работата на новия министър по туризма Марияна Николова, вицепремиера даде своята заявка за активна работа в сферата на туризма и рестарт след COVID пандемията.

Втората среща се проведе в началото на месец ноември непосредствено преди започването на зимния сезон, разбираемо акцентът беше организацията и провеждането на зимен сезон 2020-2021. Бяха очертани основните предизвикателства за работа в условията на пандемия, както и представяне на станалите традиционни статистики в сферата на туризма. Резюме на срещата можете да прочетете ТУК

Акцент на третата среща беше подготовката на сезон 2021г лято. В своето експозе министър Николова очерта икономическите мерки, които е предприело министерство на туризма за 2021г. Подчерта добрата организация, която са показали трите летища на Република България – София, Варна и Бургас. В хода на нейната проверка те са доказали, че са готови да посрещат туристи в условията на ковид.

По отношение на плажовете и концесиите интерес в бранша предизвика увеличаването на търговските площи на плажа от 2% до 4%, намаляване и разсрочване на концесиите, увеличаване на свободните зони на плажа.

Представена бе и статистика за посещаемостта на чуждестранните туристи през сезон лято 2020. От нея стана ясно, че спад има на всички пазари, а като основни за изминалото лято се очертаха Румъния, Полша, Германия, Чехия, Украйна. Най – силен е бил вътрешния туризъм, като активните туристи са били на възраст между 30г и 44г и 60% от тях са отседнали в хотели. Лято 2021г. ще се характеризира с късен старт и по – малко туристи използващи въздушен транспорт, а влияние ще оказва и масовата ваксинация.

За отрасъла тази година с а отделени 17 млн. лв. и ще се насочват към вътрешен туризъм. По -късно в изказванията Националния борд по туризъм поиска министерството при възможност да завиши сумата и ли да с е включи към програми на други министерства с по-висок бюджет.

Припомнени бяха и мерките, които осигури министерството за подпомагане на бранша

 1. 10 млн. лв. за ТО и ТА- по тази програма са кандидатствали 720 фирми
 2. 4 млн. лв. за подпомагане на чартърните полети с изплащането на 35 евро на седалка – 23 ТО са получили средства по тази програма
 3. 3 млн. лв. за самоосигуряващи се лица, програма насочена към екскурзоводите
 4. 51 млн. лв. за ТО и ТА за възстановяване средствата на клиентите по неосъществени програми в следствие на пандемията или известна като 4 % от оборота на ТО. Към момента са кандидатствали 483 ТО.
 5. Предстои да се разгледа предложението на министъра за 69 млн. лв. за подсигуряване на гаранционен фонд. Нещо което страната ни трябваше отдаван да изпълни.

Представени бяха и 6 акцента в дигитализацията и трансформацията на туристическия сектор, разработени съвместно с експерти от министерството и бранша.

 1. Създаването на национален информационен център. Вниманието ще е насочено към т.нар. стартъпи и тяхното финансиране
 2. Технологична платформа – академия за обучение в дигитална среда
 3. Сайт Bulgaria travel ще се превърне в HUB, който да генерира цялата туристическа информация
 4. Преоборудване технологичното ниво на ТИЦ
 5. Внедряване на т. нар. градски паспорти известни като city pass
 6. Оптимизация на МТ за преминаване към дигитализация.

По точката за реклама основните моменти, които очерта министърът за новата визия на страната:

 1. Създаването на положителен имидж
 2. Вътрешен туризъм
 3. Безопасна почивка
 4. Оздравителен, еко туризъм, храни и национална кухня
 5. Ще се наблегне на инфлуенсъри, журналистически пътувания

Международни сътрудничества

 1. „Знам, че Ви вълнува темата за Русия“, подчерта министър Николова и отбеляза, че се работи за дигитализация и цифровизация на визите
 2. Споразумение между България и Турция за съвместна работа в условия на ковид в сферата на туризма
 3. Предстои среща за договаряне на параметри за съвместна работа в сферата на туризма с Израел

Няколко думи бяха казани и за идеята на министерството за отчитане на консолидиран приход в туризма отчитайки факта, че приходите се формират и от много съпътстващи дейности.

В новата стратегия на министерството за устойчиво развитие на туризма за 20 години напред като опорни точки ще бъдат активната почивка, местните традиции, индивидуалните пътувания.

В заключение на своето експозе министър Николова отбеляза ,че тенденциите в туризма са увеличаване дела на индивидуалните пътувания и на автобусния превоз.

 Това беше и поводът в своето изказване Евелина Пулева да припомни, че усилията на  БРТК и НССП от месеци насам са насочени за:

 1. Мораториум на чл.234Г
 2. И да подчертае, че секторът иска транзитни коридори , а не трансгранични каквито съдържаше отговорът на министерство на транспорта и туризма. Тя подчерта, че представителството на България в Полша е едно много добро начинание, което при липсата на тези транзитни коридори може да се увенчае с провал, ако Сърбия в разгара на сезона затвори своите граници, а ние не сме договорили транзитно преминаване на пътниците.
 3. Постави и ребром въпроса: Готова ли е министър Николова да обяви датата 01.05.2021г за старт на туризма в България, както направиха нейните колеги в Гърция?

Вицепремиера отговори, че е ако зависи от нея още утре ще стартира туризма, но това не е само в нейните правомощия. Пулева подчерта, че е изключително важно България да се заяви пред света предполагаемата дата на летния сезон

В подкрепа на изказването се обявиха и колегите от Варненска туристическа камара, АБТТА и др. Всички се обединиха около идеята, че България трябва да обяви официално дата 27.04.2021г за старт на летния сезон в България.

БРТК ще подготви и изпрати до Министерство по туризма своите предложения и обосновка за сезон 2021 лято.

Акцентите ще бъдат отново.

 1. Спешно мораториум върху чл.234 г докато не се изчисти инкриминирането и не се въведе регламентация за превозни средства 8+1. Като още веднъж ще припомним, че заедно с НС Случаен превоз имаме подготвен проект за промяна на закона за автомобилните превози, на който може да се стъпи. Това може да се случи с искане и от нейна страна отправено към парламента и/или Министерски съвет
 2. Транзитни коридори в ЕС и със трети страни Беларус, Украйна и Молдова, като тук акцентът за споразумение ще е Румъния. Спешно трябва да започне разговори на ниво министерства за осигуряването на коридорите
 3. COVID протокол за посрещане на туристи, предложението ни е да се надгради протокола на колегите от ОБТ, като се добавят хотелите, ресторантите и заведенията.
 4. Недопустимо е да оставим Русия и Беларус без разговори на международно ниво и тук искаме срокове и начини за издаване на визите.
 5. Подпомагане на ТО извършващи превоз на туристи с автобусен превоз по подобни критерии на чартърните полет, но с намален капацитет на седалките.
 6. Застраховките за туроператори изтичат в месеците март – май. Редно е да се предприемат действия за тяхното отпадане на онези ТО, които 2019г са извършвали само входящ туризъм. За изходящия туризъм да се придвижи гаранционния фонд по спешност. ОБТ вече представиха такъв основаващ се на белгийския модел.

Считаме, че това са важните акценти, които министър Николова трябва да реши в рамките на своя мандат и да осигури глътка въздух за бранша през летния сезон.

Post Author: БРТК